Вище професійне училище №25 м. Хмельницького

QR код

Галерея

5.1

Опитування

Як би ви оцінили наш сайт?

Переглянути результати

Завантажується ... Завантажується ...

Смачна Масляна у нашому училищі!

Масниця (Масляна)  – стародавнє, багатьма улюблене свято, коли зима поступається місцем весні. У давнину більшість обрядів на масницю дотримувалися для того, що допомогти весни здолати підступну зиму – саме тому організовувалися масові народні гуляння на Масляну. Свято приурочується до оживання стародавнього бога Ярило, який протегував сонцю і благородію. Саме після масляного тижня вважалося, що Ярило воскресав і дарував людям тепло, сонячне світло і хороший урожай у майбутньому.

Святкування Масляної неможливо без млинців. Зазвичай їх печуть з тіста з додаванням молока або кефіру, можливе формування млинчиків з різними начинками: сиром, овочами, грибами і, навіть всупереч Великого Посту, з м’ясом. Млинці, як традиція на Масляну, символізують сонце своєї круглою формою і золотистим кольором. Вважалося, що чим більше спекти млинців, тим більше сонця і тепла буде навесні і влітку.

Святкування Масляної зазвичай характеризується масовими народними гуляннями, які супроводжувалися низкою ритуальних дій. Так, в пошані був коло як символ сонця. На дерев’яне колесо вішалися різнокольорові стрічки і люди розгулювали з ним по селі. За ще однією версією, дерев’яне колесо підпалювалося і котилося по селу. Традиції Масниці в Україні не обходилися без хороводів, вважалося так, хто погано веселиться під час масляного тижня, того будуть переслідувати невдачі до наступного року.

У нашому училищі також шанують традиції українського народу, тому святкування Масляної – важливе, цікаве та захоплююче дійство, яке ніколи не обходиться без смачних млинців.

Організаторами свята стали викладачі, педагог-організатор – Когут Ольга Сергіївна, голова профспілкової організації – Салабай Наталя Сергіївна та, звичайно, учні училища.

Напередодні усі учасники свята готували різні солодощі до святкування Масляної: пекли смачні млинці, багато різних видів, духмяне печиво та різну випічку.

Кожна група представляла назву команди та запрошувала гостей скуштувати їх страви потішними віршиками-забавлянками.

Усі разом співали народні пісні, у яких закликали весну швидше прийти у наш край. Відбулись на  Масляну і  веселі гуляння: жарти, танці та народні ігри.

Масляна припала усім до душі та до смаку!

Газета училища

Календар

Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Архів новин

Статистика сайту

Анализ веб сайтов